Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Aeropuerto_Internacional_Federico_Garcia_Lorca_de_Granada_y_Jaen Comarca_del_Nalon Afrana_johnstoni Cleyrac William_S._Beardsley Consejo_General_de_Formación_Profesional Codigo_de_referencia_aeroportuario Wichert_Akkerman Agustín_Pérez_Zaragoza_Godínez Ciervo_Sambar_de_Sri_Lanka Venevision Chivas_Regal Wikipedia_en_bielorruso Weezer_(álbum_de_2008) Albergue_juvenil Affonsea_lucyi Charles_F_Bolden_Jr Chiroubles Wunderlichioideae Acapulco_Diamante Wasserschlössle Cinexin Zampone_Modena Cine_etnografico West_Fourth_Street–Washington_Square_(estación) Varengeville_sur-Mer Viola_segobricensis Wólka_Pieczaca Constitucion_Apostólica Yala Concertgebouw_de_Ámsterdam Adrian_Gahxa Vuelo_1862_de_el_al Achillea_ptarmica Ximbo Abrazar,_extender_y_extinguir Abydos_(stargate) Villayon_(parroquia) Chemin_(Jura) Valdemora_(León) Colchicum_haynaldii Cicadáceas Chorizo_antioqueño Vicia_articulata Condado_de_Posey Yangtzé Album_rock Ahigal Constitución_islandesa Competidor Vallecito Walferdingen Alcaldes_de_Paris Zombie_Panic!_Source Condado_de_Montgomery_(Kentucky)

html map