Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bagoas_(desambiguacion) Carola_Scarpa Bernardino_de_Sahagún_(ciudad) Benjamín_Vicuna_Mackenna Cassiopeidae Ben_10_Engambre_Alienigena Carlos_Filizzola Calefactorio Breve_historia_de_la_química Barca_Real_Madrid Canuto_(desambiguacion) Calle_34_Estacion_Penn_(linea_de_la_8ª_Avenida) Baeopogon Canton_de_Navarrenx Cessales Berg Carmen_Polo_y_Martinez_Valdes Bull._Sci._Soc._Philom._Paris Cemento_blanco CEI_Alcalá_de_Henares Calliphyllon_latifolium Ballivian Blondie_(álbum) Cerridwen Bajo_el_bosque_lacteo Cerveza_Superior Basílica_de_la_Santa_Cruz_de_Jerusalén Blackacidevil Borbon_Dos_Sicilias Brand_New_Day_(álbum) CB_Villa_de_los_Barrios Breyti_Gudbergur_Bergsson Beaumetz-les-cambrai Carlos_el_bueno Candoni Bagnisia Años_310_adC Broken_Wings:_Special_Edition_EP Campanula_linifolia_var._multiflora Bronislawa_Wajs Caitlín_Matthews Bitimol B_G_James Camargo_(ciudad_Chihuahua) B._satanas Azúcar_verde Castorland_(Nueva_York) Caryopteris_divaricata Bunolagus Carlos_Wittner_Eber Bizan Baltico Castillo_de_Domeno Canal_de_la_Mona Baby_Huey_(dibujos_animados)

html map