Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Estación_de_esquí_de_Font_Romeu Elimination_Match Eduardo_de_Guzman Facelet Estación_de_Turín_Puerta_Nueva Especiales_Pirry Fay_les-Etangs Estación_de_Ordizia Estación_de_Plasencia_del_Monte Escobén Epístolas_líricas Eustrophus_niponicus Fare_Thee_Well Estación_Ingeniero_Pablo_Marín Eduardo_Beron El_festival_Qingming_junto_al_río El_Tiempo_Vuela Edward_Marlborough_FitzGerald Evilasio_Sánchez_Ibarguen Exposición_Universal_de_1888 Evangelio_según_Mateo Eurolaul_2008 Endymion_hispanicus Extroversion Familia_sin_hijos_por_elección Espumas_metálicas Egestria_suturalis Espostoa_dautwitzii Eloy_gila Francoise_Mbango_Etone Fantasía_S._A. Faramontanos_de_Tabara Eleotesio Faye_Wong Esporte_Clube_Pinheiros Fados_(película) Elecciones_presidenciales_de_Costa_Rica_de_1876 Elemento Emigdio_Ayala_Baez FTSE_Athex_20 Estragon Estandares_de_emision Era_Tenpyou Eosanthe_cubensis Ejercito_Paleologo Eric_Ruecker_Eddison Espacio_Euclidiano El_oro_de_mackenna Erodium_boraeanum El_Gastor_(Cadiz) Fermín_Aranda_y_Fernández-Caballero Editorial_Codex FIRS El_Demonio_de_Badalona Eyjolfur_ofsi_Þorsteinsson

html map