Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hondeghem Gudja_United_F.C. ISCED Anatoli_Kárpov Andre_Begemann Grosseteste Arnulfo_Arias_Madrid Mora_pajariega Mordellistena_luteola Momo_(alimento) Guadalupe_Peru António_Variacões HP_4380 Mun_In_Guk Minegumo Hotel_Dulce_Hotel_las_Aventuras_de_Zack_y_Cody Mosca_y_smith Asociación_de_Scorpius-Centaurus Mine_Safety_Appliances Antonov_An_124 Atentado_de_Moscu Haplosomoides_appendiculata Guardiolo Multa_coercitiva Hyperolius_cystocandicans Armenia_Menor Hugh_Wiley_Hitchcock Grupo_Carso_S_A_B_de_C_V Guerras_polaco-turcas Halicampus_macrorhynchus Mousse_(Ranma_½) Human_herpesvirus_5 Harry_Ruby Hymenocallis_velardei Atletico_Yucatán Aplocheilus_parvus Hypophthalmus_edentatus I'm_Every_Woman Anthemis_chevalieri Hornear Historia_clinica_electronica Antonio_Ainz_de_Ureta Mini_espías_3-D Hurusoma_(banda) Antomarchi Arthrotus_abdominalis Arroyo_napostá Anne_Wiazemsky Hágalo_usted_mismo_(álbum) Anna_Bolena_(ópera) Mundo_emergido H!P_Kids Arco_apainelado Guararé_(distrito_de_Los_Santos) Gysbertus_Houtzagers

html map