Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Juan_José_Carbó_Catignol La_cita La_Raza_(Chicago) Jacopo_da_Voragine La_Selva Justiniano_Borgoño La_Chapelle_Taillefert Liguilla_Pre-Libertadores_1990_(Chile) LNBP_2012-2013 La-130 Laser_de_Nitrógeno Jose_Raimundo_Núñez Islas_Airways Kris_Stadsgaard Literatura_en_aleman Juan_Delgado_Lopez Jennifer_Finnigan Javiera_y_Los_Imposibles La_paloma_(cuento) Las_40_canciones_más_grandiosas_del_heavy_metal Jardín_Botánico_de_La_Rioja Jose_García_Cernuda_Estrada_Nora Le_Trehou Laguna_del_becerro Jose_Rodríguez_(zapatista) Jorge_Pavez Jose_Beratón Las_Casillas_(Laredo) Juan_Cantacuceno Jason_Lindner Isso_(Italia) Leopoldo_de_Albany Let_It_Be_Naked Langostino_rojo_argentino Litigio Khorixas Jorge_Damián_Rodríguez La_Canada_Flintridge_California Justi_Guitart_i_Vilardebó Liga_Nacional_de_Polo_Acuático_2012 Jose_Adolfo_Legra_Utria Jose_Gaspar_Rodriguez_de_Francia_y_Velasco John_Abercrombie_(agrónomo) José_Inés_Novelo Liga_ARC Joel_Sanchez_Ramos Launaea_freyniana Jacob_Ruysdael Juan_José_Rendón_Delgado Kali_australis Libro_de_los_exemplos_por_a_b._c. Krusensterniella_pavlovskii Leka_de_albania Labanda José_Hine_García

html map