Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Byron_Bertram Capsicum_praetermissum CP_Serie_3150 Batalla_de_Aceiceira Bobby_charlton Camaleon_(Marvel_Comics) Beaumont_hague Cerilly_(Cote-d'Or) Casa-Museu_Gaudí Bañolas Calythropsis Bartolome_Casanueva_Ramirez Carlos_de_Jesus_Eusebio Cayetano_José_Rodríguez Bernhuff_Hansen Batalla_de_El_Jahuactal Brachistus_riparius Baseláceas Bercheres-sur-Vesgre Caravela_(Guinea-Bissau) Beeston_(Leeds) Campeonato_Ecuatoriano_de_Fútbol_1992 Batallón_de_los_Bufalos_(Sudáfrica) Cardo_garrapata Cantón_de_La_Bastide_de_Serou Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1953 Campofrío_(Huelva) Batalla_de_Cinoscefalos_(197_a._C.) Campeonato_Mundial_de_Vela_(temporada_2008) Castillo_de_la_rocha_forte Bernardo_de_Iturrizarra Bartolome_Gual Calle_42-Grand_Central_(linea_de_la_Avenida_Lexington) Carraca_(navio) Bibliotheque_Universelle_de_Geneve Centro_de_Fotografía_de_Queensland Bosanski_Samac C.G.F.Hochst. Caza_menor Baños_de_Río_Tobía_(La_Rioja) Cape_Coral,_Florida Butry-sur-Oise Blas_perez_gonzalez Buschwiller Bordolobo Camilo_Destruge Camphora_officinarum Carta_del_Carnaro Carlina_vulgaris Celeste_no_es_un_color Caballo_asilvestrado Cestrum_jamaicense C_latrans Capsella_tenella Capilla_de_piedra

html map