Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lauwin-Planque KwK_40 Linea_M-230_(Campo_de_Gibraltar) Juegos_olimpicos_de_berlín_1936 Jimena_de_la_Frontera_(Cádiz) Jarrid_Mendelson Lavoye José_Muro_y_López_Salgado Jacob_Fugger John_Bowden_Connally,_Jr. Juan_de_Bolívar_y_Martínez_de_Villegas Josep_Enric_Dallerès La_ultima_pelicula Instituto_de_Educación_Fisica_(UdeA) La_Estrella_del_Loa Jalabert Lex_fori Literatura_epica_feudal Jorge_Diaz_de_León José_Nicolás_Morínigo Jean_Paul_Richter Liguilla_Pre-Libertadores_(Chile)_1992 Lincoln_Heights/Cypress_Park_(Metro_de_Los_Ángeles) Kirby:_Canvas_Curse LAV_Madrid_Levante La_Baume_Cornillane Landauer Jada Joseph_Engelberger La_Chapelle_au_Mans Juan_Tzimisces Jardin_Botánico_de_São_Paulo Jonathan_LaPaglia Joue_sur_Erdre L_A_V._Venta_de_Baños_Leon-Asturias Justo_Suárez Kl_151 Juan_Tedesco Libre_navegación_de_los_ríos_de_Argentina La_inundación_de_Tabasco_de_2007 La_maratón_de_la_muerte José_Francisco_Fonseca_Guzmán Isla_Cuptana Juan_Ramon_Cabrero José_Luis_Páez La_peau_de_chagrin Kobori_Nanrei_Sohaku John_W_Foster La_maquina_del_tiempo_(película) Leslie_Mark_Hughes La_Loma_(Albuñuelas) Liebre_americana Le_Boullay_les_Deux-Églises Kunze Junkers_Ju-87_Stuka

html map