Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Blandford_Forum Bandera_de_figueras Batalla_del_alto_de_los_godos Barnave Cesareo_de_Africa Breath_from_Another Bethune Castillo_de_Moguer Benjamín_vicuna Chandrasekhara_Raman Bifrenaria_harrisoniae_var_citrina B_Wings Banu_Gomez Castillo_de_Ayora Caucalis_nodosa Caso_Arcadio_Alvarez Barrio_Obrero_Cabimas Cerrito_(Santa_Maria) CA_Osasuna Carne_gorda Carrizo Chamaedorea_pringlei Boris_González Bézéril Bahia_Paraiso Castaño_común Basilodon Centro_de_Lingüística_Aplicada Cendea_de_Olza/Oltza_Zendea Cableaccess Barbara_bel_geddes Bergepanzer_2 Campeonato_Mundial_de_Handball Biblioteca_Nacional_de_Argelia Bolsa_de_plastico Cambridge_(Vermont) Capitulos_de_UFO_Robo_Grendizer Campeonato_nacional_de_Togo Bruce_Gilden Cesare_Giuseppe_Mazzoni Campeonato_de_Wimbledon_1975_Individuales_Masculinos Carlos_Andrés_Segovia Azurina_Hirundo Carl_Schuhmann Cambiago Cavancalán Calle_59–Columbus_Circle_(linea_de_la_7_Avenida–Broadway) Caracladus Castillo_de_San_Martín Bandera_miniatura CENPK Campeonato_del_mundo_de_motociclismo_de_2003 Banda_lateral_única Ceiba Basuto

html map