Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Maximiliano_Asis Luxmetro Marshmallow Luis_Videla_Salinas Lotodes_glandulosum Mampato_La_reconquista Martin_Damm Manzana_verde Gran_Enciclopedia_de_Mallorca Pueblo_Sánchez Quintanilla_de_las_Dueñas Malcom_Mac_Bride Maktub Greatest_Hits_–_Volumen_1993–2003 Gran_Mezquita_de_Damasco RAM_(cohete) Raión_de_Turiisk Lucero_Suárez Mercado_de_Abastos_de_Zamora Mauvaisin Propiedad Metaleurodicus_minimus Majorero Grandes_Lagos_(América_del_Norte) Martin_Gomez Maria_Isabel_Fernandez_Gutiérrez Red_de_telecentros_de_asturias Proceso_de_1_µm Manuel_C._Gallagher_Canaval Luis_Alberto_Sanchez Lowesville_(Carolina_del_Norte) Luis_Alberto_García Presa_y_embalse_de_Cuerda_del_Pozo Metro_Sur Premio_Gaudí Pulmón_(aracnidos) Lüterswil-Gächliwil Lourdes_J._Cruz Maxey-sur-Vaise Mahani_Teave Raul_Diez-Canseco Princesa_de_Belmonte Quintin_Cabrera Mesorregion_Sur_Espiritu-Santense Pselaphochernes_anachoreta Raión_de_Ivanivka_(Jersón) Pterogobius_zacalles Grevillea_longistyla Marijatag Primera_A_(Panama) Mesopotamia_Air Luis_Vásquez Manuel_Asencio_Terrero Luperomorpha_philippina Maaouya_Ould_Taya

html map