Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Toxigenicidad Stade_Auxerre Siglo_IX_adC Stefan_Lanka Sennenia Sociedade_Brasileira_de_Matemática_Aplicada_e_Computacional Stiphodon_stevensoni Sega_Katana Torre_Antonia Sinfonia_n._11_(Shostakovich) Saltillo_(letra) Topolino_(revista) TAAW Samuel_Roman Sofia_Alekseievna_Románova Suner_y_Capdevila Sjón Spirotheca_codazziana Silene_simulans Stegomyia Telmo_López Termes_(Lozere) Suspicion_(canción_de_R.E.M.) Sucesión_intestada Tomas_F_Wilson Transfobia Sistema_de_designacion_de_aeronaves_del_RLM Teatro_Hidalgo_de_Zinapecuaro Saint_Gervais_la_Foret Slobidka Senado_de_EE.UU Saint-Genis-de-Saintonge Tratado_de_armonía_reducido_a_sus_principios_naturales Tandil_(Buenos_Aires) Strangolagalli Semáforo_de_ferrocarril Santa_Izabel_do_Oeste San_francisco_de_asís Steffen_Justus San_Biagio_di_Callalta Stefanía_Fernández_Krupij Szusza_Ferenc_Stadium Saint_Cassien_(Dordona) Saviore_dell'Adamello Temple_por_inducción Space:_1999 The_Closer Sara_Luna_Santana Saint_Denis-en-Margeride Saulxures_lès_Bulgneville Templos_budistas_nipones Terminal_de_Buses_Félix_Adan Transpiración_vegetal Shipman_(Illinois) Sholem_Asch

html map