Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Tanera_Mòr Tegenaria_modesta Saint-Rémy-au-Bois Santos_Díaz_Valdes_Carrera Sepulcro_de_Don_Diego_de_Guevara,_Arcediano_de_Campos Torneo_Postobon Tragny Time_of_eve Salix_mixta Santa_Rosa_de_Calchines Saint-Géry_(Dordoña) San_Feliu_de_Buxalleu Transliteración_Wylie Súlnasker System_(C_Standard_Library) Saxifraga_sarmentosa Senores_de_las_Sombras Santa_Helena_(Coronel_Fabriciano) Salón_del_Cómic_y_del_Manga_de_Getxo Steve_Hood Torniquete Still_Most_Wanted_Tour San_Luis_Rio_Colorado Tanzimat Tiburón_gato Sociocritica Show_&_A_G Scunthorpe_United_Football_Club Sergio_Salas Shukadatta Tetraria Saga_de_Gor Salvia_×_superba The_Miami_Herald Sapium_marginatum_var_lanceolatum Sin_Muballit Teoría_de_los_números Santa_Polixena Sello_del_Estado_de_Nueva_York The_jacket Serrapinnus_calliurus Serapias_lingua_var._cordigera Torriceliáceas Sergei_Platónov Tour_de_San_Luis_2011 Suite_n._2_(Rajmáninov) Spiraea_ulmaria_subsp._discolor Seleccion_de_fútbol_de_Saint_Barthélemy Tentamen_Generis_Tamaricum_Species_Accuratius_Definiendi Sussex_Spaniel The_San_Francisco_Chronicle Tasa_de_absorción_específica Sapindáceas Torso_de_mujer Silicon_Graphics

html map