Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Catlin_(Nueva_York) Castellammare_del_golfo Bifrenaria_tetragona_var._umbrophila Casa_de_locos Brubaker Canton_de_Saint_Gaudens Broken/id:1807985 Cantón_de_Perpinan-4 Campeonato_de_Fútbol_de_Costa_Rica_1949 Chambray_les_Tours Bundesliga_1966/67 Ben_oglivie Boeing_HRB_Sea_Knight Año_185_adC Bouesse Cantón_de_Nay-Ouest Beatriz_Maggi Año_69 Bartolomé_Calvo Batalla_de_Pradera_del_Ganso Chamaesyce_hirta_f._litoralis Catalunya_Católica Casa_Lleó_Morera Bayside_Gardens_(Oregón) Campeonato_Europeo_de_Patinaje_Artistico_sobre_Hielo_de_2007 Capítulos_de_Aída Carrusel_de_las_Americas Bauchea Casa_Dagó Capitania_del_Ceará Bioelemento Canton_de_Bagnères_de-Luchon Café_Universal Campellolebias_brucei C.V.Morton Año_302 Bionico Cereus_pugioniferus Capital_de_la_Marinera Certidumbre Cepa_de_urz Baursaki Beach_44th_Street_Avenida_Frank_(línea_Rockaway) Bill_Castro Beato_Manuel_Domingo_y_Sol Camilo_Blanes Año_Geofisico_Internacional_(1957_58) Brachyglanis_frenata Campeonato_Central_de_Rugby_2007 Basilio_de_Kostroma Calle_Hoyt-Fulton_Mall_(linea_Eastern_Parkway) Caminata_de_Bejuma Años_870_a._C. Bosc_Guerard_Saint-Adrien Casa_Museo_de_Mykola_Lysenko

html map