Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Aldrichetta Airborne_Early_Warning_and_Control Volèm_Viure_al_País Clásica_de_San_Sebastián_2011 Abel-Francois_Villemain Zogu_I Agencia_Central_de_Noticias_Coreana Yi_Kwang-su Colgando_en_Tus_Manos Acklins_island Villarrubia_de_Cordoba Cloto Acer_botanica Comité_Estatal_de_Conservación_de_Texas Villa_San_José_de_Vinchina Clasificación_clasica Constante_de_Dirac Alcocero_de_Mola_(Burgos) Agricultura_de_secano Ciencia_y_tecnologia_en_Andalucía Vengar Vasilis_Kitsoulis Vitreorana_parvula Clinocrisotilo Willem_Wauters Agonita_omoro Columna_de_los_Godos Chris_Foy_(actor) Yantai Wantagh,_New_York A_Coruna_(A_Coruna) Condado_de_la_Marck Club_Atletico_Unión_(Santa_Fe) Agencia_espacial_irani Ciudad_de_Langley_(Columbia_Britanica) Walter_Serrano_Abella Concilio_de_Cártago Yavari Aeropuerto_Internacional_de_Tesalónica_"Macedonia" Clase_Audaz Clasificación_de_Conmebol_para_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1990 Charles_Crozatier Agosto_de_1967 West_Butte_(Dakota_del_Sur) Aeropuerto_Principe_Said_Ibrahim Chevrolet_Luv_D-Max Convallaria_graminifolia Adán_Buenosayres Yacimiento_de_Messel Agraphis West_Tawakoni_(Texas) Zeng_Cheng Al-Khawr_Stadium Zydowski_Związek_Wojskowy Visishta_adwaita

html map