Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Dixie_Browning Cámara_de_ionización Dolar_bermudeño Economia_de_Bélgica E._Jerome_McCarthy Alidierno Ambiciosa Amigos_muy_íntimos Cultivos_Auxiliares_de_Acuicultura Distrito_de_huachupampa Cuadrados_mágicos Alhazen EL/M-2075 Cuasipartícula Corrector_ortográfico Crataegus_laevigata_subsp._palmstruchii Diccionario_Geográfico_Estadistico_Histórico_de_España_y_sus_posesiones_de_ultramar Diagrama_de_Cremona Demetrio_Carceller Cordillera_de_los_altos Alteromonadaceae Cuadrangular_Internacional_de_Guayaquil_1980 Alice_Regnault Aleurites_moluccanus Economia_de_Nueva_Zelanda D.O.A._(banda) César_Chesneau_Dumarsais Coyoles ESPN+ Democracia_3_000_000 Amenemhat_VI Distrito_de_Buenos_Aires_(Piura) Alemao Ecrouves Discipulos_de_los_profetas E_223 Alfred_Brousseau Doumely-Bégny Alseuosmiaceae Cytisus_zanonii Diary_Of_A_Dope_Fiend D._O._Rias_Baixas Damian_Ísmodes Derecho_Fiscal Djebel Dirk_Cresswell Duke_Nukem:_Time_to_Kill Daniel_L_Everett Cultura_yamna Dalton_(Ohio) Diptongación Danio_margaritatus Dom_za_vesanje Distrito_de_Val-de-Travers Dasyatis_parvonigra

html map