Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Miguel_Ángel_Martínez_Martínez Lluís_Dilmé_i_Romagós Quisandra Memorias_de_Idhún,_el_comic:_La_Resistencia_Búsqueda_(1ª_Parte) Manuel_Sierra_Laffitte Grantley_Goulding Marta_Bach Greenport_(Nueva_York) Luis_Fajardo Madreselva_del_Japón Puebla_de_la_Calzada Luciano_Duran Menil-Erreux Marcial_de_Merida Puidoux Mawashi Puffer_figura_8 Lure Miguel_Eladio_López_Alegría Gran_Roque Primera_B_Colombiana London_Tramlink Matyas_Szűrös Michele_Perniola Raymond_Corbett_Shannon Living_Conditions Reformas_borbonicas_en_Nueva_Espana Radio_Popular_(equipo_ciclista) Luciérnaga_(banda) Los_Verdes_(Luxemburgo) Malaja_Sadovaja_(_Semiónov) Lowik Lázaro_Cárdenas_del_Rio Matías_Tudela_Perret Gran_Premio_de_Hungría_de_1993 Quema_controlada Mentha_deflexa Mateo_María_Boyardo Ramales_de_la_victoria Llacer Local_area_net Lone_Elm_(Kansas) MHz Mijaíl_Tujachevsky Massoia Mariana_Pimentel Matt_Hardy Manuel_Zañartu_Zañartu Michael_O._Rabin Masacre_de_trelew Pride_and_Glory Mapiripana Mesnil-en-Arrouaise Línea_Toden_Arakawa Malus_×_sargentii

html map