Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

John_Hennigan Lake_Waynoka_(Ohio) José_Ferrer_Esteve_de_Fujadas J.C.Staff Jardin_Botánico_de_Potsdam Juridica KEDO La_maquina_de_pintar_nubes L'Abergement_de-Varey Lanzadores_de_cohetes_múltiples Kansas_City_Crossfire Juan_Pablo_Aldasoro_Suárez Josef_Elting Les_egarés La_Alhondiga_de_Zamora Leovigildo_Ruiz_Tatay Linea_Belgrano_Norte Kyushū_J7W_Shinden Junkers_F-13 Jose_Ibanez_Marin Liga_Nacional_de_Guatemala_1963/64 José_Ramón_Enríquez Laika_de_Siberia_Occidental Lago_de_Garda Jardín_Botánico_de_Aubrac Jacobus_Gallus_Carniolus Irene_Fernández_Nuñez Kurenai_Yūhi Levantamiento_de_Taiping La_Luna_Tour Lippia_dulcis Janto_y_balio Juan_II_de_Lanuza Jose_Ramon_Bas John_Jarvis Kongobatha_mantispoides Lena Las_Cincuenta_y_Tres_Estaciones_de_Tōkaidō Jose_Manuel_Tourinán_López Judíos_Contra_Difamacion_Anti-Cristiana Keramanthus Leon_III_el_Isáurico Liga_III Libre_Unión_(Yaxcabá) Labastide_sur-Besorgues Key_West Lanzadera_espacial_Challenger La_Torre_Oscura_(serie) Jean_Cousin_el_Viejo Joos_van_Craesbeeck Instituto_Egipcio_de_Estudios_Islamicos Jabad La_Puntilla_(Tinogasta) Laksmīdevī Les_Adrets_de-l'Esterel

html map