Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Historia_de_España_en_America Aproximación_lineal Autonomismo_véneto António_Araujo_de_Azevedo Montevideo_(película) Guerra_Sueco-Danesa_(1657-1658) Arx IDEAS Ano_997 Mira_(freguesia) Mount_Angel_(Oregón) Herbert_Hoover_High_School_(Virginia_Occidental) Homeotermo Monte_Jayuya Mordella_strigipennis Hyalobagrus_leiacanthus Hay_Amores Hotel_Casino_Carrasco Gráfico_de_Levey-Jennings Herguijuela_(desambiguacion) Asociación_de_municipios_del_ariari Helí_Rolando_de_Tella Morrazo Ministro_testigo_de_jehova Monasterio_de_Ostrog Autovía_Concepción_Tomé Guerra_de_los_6_días Arrou Hedilla Molino_de_Vellosillo Arbey_Díaz Idioma_pancararú Anfibión Hypselobarbus_micropogon Montlognon ISO_80000 Iberia,_Lineas_Aereas_de_España Aredvī_Sūra_Anahitā Athyrium_convexum Mitilene Andrés_Fernández_de_Andrada Asse-le-bérenger Guerras_Romano-Persas Astro_Boy Arpuelas Mtsjeta-Mtianeti Guillermo_Vara Aurora_Beltrán Horacio_Castellanos_Moya Guéjar_Sierra Mordellistena_pratensis Mudrian Hipertensión_pulmonar Monmouth_(Illinois) Mimosa_polycarpa_var._subglabrata

html map