Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Pisopowiarina Pedro_de_Camprobín Paratrachelophorus_sikkimensis Poesía_cantada Pelagio_II NFKB1 Plan_Guadalmedina Neolamprologus_toae Pacte_Civil_de_Solidarité Parcent_(Alicante) Plano_de_interacción_(sonido) Pedro_Guzmán_(músico) Paul_Elliott Muso_Shinden-ryū Odontolito Panical Nuevos_movimientos_religiosos_(NMR) Peter_Ibbetson Pierre-Adrien_Paris Odontostilbe_pao Navaja_de_Hanlon Omakes Papiros_Magicos_Griegos N_Mix Pacaraos Números_transfinitos Phyllanthus_forsskalii Now_(film) Playa_Caletilla Pamela_Reiter Pato_rufo Personajes_de_Shake_It_Up Nudo_boa Nou_estadi_de_tarragona Pedro_Moncayo_(cantón) Ponyo_y_el_secreto_de_la_sirenita Ocnosispa_batesii Parque_Nacional_de_las_Montañas_Budo_Sungai_Padi Navegación_de_recreo Peñón_del_Águila Nicolas_"Miku"_Fedor Museo_Provincial_Arqueológico_de_Albacete Palabras_Cruzadas_(libro) Pinehurst_(Massachusetts) Muxe Physkium Ordos O_Heroi Parque_de_atracciones Norte_contra_Sur Parque_Serguievka Pedro_Plaza Parandones_(León) Nevil_Shute_Norway Petitiocodon

html map