Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Briza_microclada Boxeo_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Beauty_and_the_beast_unit Chamaepetes Años_1670_a._C. Canuhé Centéotl B'nai_b'rith Barrio_de_la_Puente Casa_Natal_de_Morelos Calle_Moreno_(Formosa) Batalla_de_newburn Banshee Censo_costarricense_de_1963 CP850 Cabo_Guardafui Bernard_Howell_Leach Casa_de_Moneda_de_Argentina Bloque_solido_combustible Campaña_de_Oriente Chalan_Piao Belmont_(Maine) Camellos Brock_Samson Casa_de_Tucuman Biker Casanare_Estereo Benoit_Angbwa Brazo_Moat Calomicrus_setulosus Bohón Catedral_Angelopolitana Año_1197 Calle_127 Castillo_del_Valentino BAFTA_al_mejor_maquillaje_y_peluqueria Bhadgaon Cartas_de_crédito_stand-by Badr_al-Din_al-Ayni Brahma_purana Campana_de_Essex_en_Irlanda Campeonato_Mundial_de_Baloncesto_Femenino_de_1964 Calystegia_malacophylla Capitalidad Cadafaz_(Gois) Barrio_El_Salto Berliner_Mauer Casa_de_Ferraz_(Muchamiel) Centro_de_Refinación_de_Paraguana Camila_Parker Breviceps_fuscus Censura_de_imagenes_en_la_Unión_Soviética Castielfabib_(Valencia) Bacteria_metanogénica Bois_lès_Pargny

html map