Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lato_sensu La_Mancha_(Ciudad_Real) Jeantes Jose_Carlos_Martinez Jerry_Jemmott Josep_Azemar_i_Pont Joseph_(Utah) Investidura_presidencial_de_Franklin_D._Roosevelt_en_1941 Lagarto_ocelado Inés_del_Río La_concettione_della_beata_vergine Juan_Ignacio_Diego Kurá Jacques_de_Morgan Laguna_San_Lorenzo Koopatroopa León_XI La_Señorita_de_Trévelez Jamabu John_Barth Juanjo_Guerenabarrena John_Boylan Libre_dels_tres_reys_d'orient Kuroko_no_Basket Lescovich Jaguares_de_Colima Kenji_Oba Isidro_García_García JSM_Challenger_of_Champaign–Urbana Jorge_Ortega Juan_Maria_Antonio_Rivera Liga_Departamental_de_fútbol_de_Gualeguaychú Lippia_turbinata_var._integrifolia La_Batea Jesús_Sanchez_Carrascosa Jasminum_nervosum Literatura_votiaca Killerbee Jerónimo_Román_y_Zamora Lactato_de_2_etilhexilo Kubanstrói Lieuran_lès-Béziers Javier_Belderraín_Fernández Joan_D._Vinge Isa_(música) Lily_Lake_(Wisconsin) Lema_de_dehn Linea_Ca5 L'Hôpital-sous-Rochefort Lista_de_funciones_en_C Jesus_Francisco_Bernal_Castell Ivan_Diaz Joaquin_Sanchez_de_Toca Jacobo_Eduardo_Estuardo La_mañana_del_Trece

html map