Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Carneias Bryan_Steel Cedrasco CD_Tánagra Boschi_Sant'Anna Canal_2_Coronel_Pringles Bandera_del_estado_nueva_esparta Bordes_convergentes Borgo_San_Siro Carol_Banawa Centronia_peruviana Calicotome_villosa Castillo_de_Luna_(León) Centro_Cultural_de_La_Peña Cathorops_melanopus Calor_de_solución Basílica_de_Saint_Denis Cacytmar Brieulles_sur_Meuse Bengoetxea_IV Capparis_fascicularis Carme_Ribé Carex_ehrhartiana Buy_n_Large Borivoj_I_de_Bohemia Bathyraja_minispinosa Cedro_de_peludo Castillo_del_ferral Batmobil Batalla_de_La_Puerta_(1818) Bahía_Honda_(Colombia) Chalinolobus_picatus Campeonato_Mundial_Femenino_de_Balonmano_de_2013 Cereza_de_las_Indias_Occidentales Bärschwil BBC_Four_World_Cinema_Awards Campeonato_Europeo_de_Tiro_con_Arco Calypso_bulbosa Boyes_Hot_Springs Años_1180 Bordon_(Teruel) Bobby_Clark Callicore_astala Ben_Cramer Bhekimpi_Dlamini Buining Cassia_scleroxyla Broken_Siglo_IV_a_C BC_Winterthur Bernède Cantabrico Cargadista Baigneux_les-Juifs Brian_Townsend Benito_Jorge_Urteaga

html map