Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cluniacense Chris_Jericho Aeropuerto_Internacional_Ibrahim_Nasir Acueducto_de_Amaniel Chud Văcăreşti Adi_Sankara AWA_Midwest_Heavyweight_Championship Acentor Agustín_Reche Acis_(planta) Zigong Yasoda Charrancito_americano Aeropuerto_Amausi Acinopetala Cnicus_eriophorus_subsp_eriophorus Adaptador_de_vídeo A_Touch_of_Love_(película) Chowder_(serie_animada) Consuelo_Díez_Fernández Chipdres Via_Crucis Aconitum_theriophonum Afracantha Coeficiente_(matemática) Yutaka_Yamamoto Wanda_Póltawska Acaxees Wikipedia_en_cebuano Club_de_los_fulienses Wiluita Condado_de_Ohio Yudhi_Shthira Cinturon_de_Granada Charistena_brevenotata Aeropuerto_Internacional_Federico_Fellini_de_Rímini Welling_United Vamos_Vamos_Argentina Consejeria_de_Justicia_y_Administracion_Publica_de_la_Junta_de_Andalucía Club_Ciclista_Estación_de_Lavalleja Adenotheca Yuhina_indochina Villa_Parque_Siquiman Viroquinesis Colegio_Nacional_de_La_Plata Agusti_Cerda_i_Argent Conferencia_de_la_Gran_Asia_Oriental Yuna_Ito Conjectura_glabella Charlotte_Georgia_Nast Yolanda_Rios Charles_Louis_de_Secondat Ciencia_del_conocimiento Clima_tropical

html map