Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Atlanta_Fulton_County_Stadium IBook Avrillé-les-Ponceaux Monasterio_de_Sant_Miquel_del_Fai Ano_1758 Héctor_Luis_Palma_Salazar Historia_de_Fiyi Assur_Fernandez Angaturama Andrés_Neuman Anagyris_foetida_subsp._neapolitana Hernán_Nuñez_Oyarce Héroes_sin_fama Autóctona Mimemodes_megalocephalus Arbol_llama_amarilla Mindorina_punctata Hedwig Ministerio_de_Finanzas_Públicas_de_Guatemala Honore_G_Riqueti Hughes_D_2 Guerrilla_de_Ñancahuazú Montferri_(Tarragona) Hombre_prehistórico Atlantica_(asociación) Holoparamecus_impressus Gutier_Núnez Idioma_nauruano Hail_Mary Antonio_Gonzalez_Calderón Hyperodapedontinae Ministerio_de_defensa_de_armenia Mohammad_Alí_Rayaí Hediondo_del_diablo Atelopus_carbonerensis Héctor_(Papi)_Quezada Antofagasta Mount_Wilson_(Nevada) Gundahario Mordellistena_maculaticeps_maculaticeps Anastasios_Charalabis Animal_troquelado Headhunter_(álbum) Aurota Historia_de_Asia_Central Mostro_de_Amor Hydrophyllum Gymnothorax_punctatus Hans_Joachim_Stuck Hendrick_met_de_Bles Hāngi Andrés_Náves_Álvarez Hidrología_Medica Honeyville Astrida

html map