Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Gephyrochromis_lawsi Infinite_(álbum_de_Stratovarius) Imperativo_categorico Umed_Ukuri Gestión_de_activos_empresariales Ruan_(Loiret) Tsarevo Ildefons_Sunyol Tunguska_(The_X-Files) Ricardo_Jimenez_Oreamuno Remy_de_Gourmont Roko_Karanušić Táo_Xùzhong Represa_de_Salto_Osório Gardenia_thunbergia George_Simmel Ruina_(cómic) Tricerma SK_Ceske_Budejovice_JČE Municipio_de_Humboldt_(condado_de_Marquette,_Míchigan) S.O.S_(Too_Bad) SD_San_Pedro Union_Deportiva_Pájara-Playas_de_Jandia Gammagrafias UNLV Ignacio_Anívole Roberto_I_de_Normandia USS_Saipan_(LHA-2) René_Schneider Gloria_(pelicula_de_1980) Unidad_básica_del_SI Gillingham_F.C. François_de_Belleforest Revolucion_científico_tecnológica Río_Bolshaya_Kheta Renee_Duguet S._maltophilia Rosa_Caracciolo Indalicio_Tellez_Cárcamo Trojan-Tauranac_Racing UN_Käerjeng_97 Inglés_de_Estados_Unidos Fria Geometria_Analitica Municipio_de_Bois_Blanc_(condado_de_Mackinac,_Míchigan) Río_Tichaja_Sosna Rodrigo_Ledesma_Ballesteros Iguana_(género) Roma_me_da_risa Robledo_(volcan) Gary_Ridgway Roccafranca Rivulus_rubrolineatus Murtrón Iglesia_de_Santa_Cruz_(Ecija)

html map