Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

CTCH Central_Hidroeléctica_Acaray Castagnac Campo_central Bolivia_en_la_Copa_Mundial_de_Futbol_de_1994 Boton_(vestimenta) Benei_mitzvá Casa_de_Wied Bixa_americana Bassiano Capítulos_de_Las_aventuras_de_Sonic_el_Erizo Björk_guðmundsdottir_&_trio_guðmundar_ingólfssonar Batalla_de_Túnez Butano_1_2_diol Batalla_de_Pavia_(1431) Bussieres_(Côte_d'Or) Castillo_de_Domeno Candace_Beebe_Pert Brasiliopuntia_argentina Campeonato_mundial_de_pentatlon_moderno_de_2006 Ceacheí Basilica_del_gran_poder Campeonato_Sudamericano_Juvenil_de_futsal Cantes_minero-levantinos Año_374 CCCB Capitanía_general_de_Madrid Callistoidini CS_22 Carlos_Rigoberto_Morris_McPherson Caracola Bajo_martin Cantón_Maracaibo Calanthe_calanthoides Capitanía_General_de_Guatemala Balzi_rossi Cesar_Augusto_Jattin_Feris Cerotoma_quinquefasciata Caussou Biblioteca_de_la_Asociacion_Medica_Argentina Bardanes_Tourkos Campaña_de_Chiloé Campeonato_Europeo_de_Judo_de_2012 Bheeshma Barcelonne_du-gers Carrenleufú Carludovica_subacaulis Cerrillejo Buju_Banton Bear_Flat_(Arizona) Campanula_azurea Bomba_lógica Bobby_V Bergantín_Goleta_Córdoba Balma

html map