Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

El_Puma_(buque) Estación_de_Macon_Loche_TGV Enfoscada Energia_Nuclear Era_Tempyou-Kampou Estadio_Al_Jazira_Mohammed_Bin_Zayed Falaz Escudo_de_Colombia Escuela_de_Ingenieros_de_Guadalajara Federation_Aeronautique_Internationale Enosuchus Francesca_Farolfi Falagueira Eje_de_la_Resistencia Felipe_II_de_Habsburgo Faith_(album_de_Eyes_of_Eden Elia_Schneider Feliz_Navidad Equipos_Eurobasket_2009 Fermentacion_lactica Estadio_Valley_Parade Francis_Dickoh Federación_Nacional_Autónoma_de_Fútbol_de_Honduras F.C._Zob_Ahan El_Chavo_del_Ocho_(serie) FN_Herculis Escala_cromatica_de_Von_Luschan Ernphidal Euphorbia_viminalis El_adultero Esteghlal_Ahvaz_Football_Club Fabriciano_Gonzalez_Garcia Eugeniusz_Geno_Małkowski Festuca_hackelii Francisco_Javier_González_Acuña Fothergilla_carolina Ernst_Schroeder FIBA Epsilon_Pavonis Federico_Francisco_III_de_Mecklemburgo_Schwerin Estacion_Rio_Tercero Eugenia_discors Faida Elecciones_municipales_de_Espana_de_2011 Evangelis_Zappas Estación_Venado_Tuerto Fluido_electrico Fher Enrique_Corrales_Martin Emboscada_en_la_noche Eusimonia_turkestana Fessenheim-le-Bas Elecciones_parlamentarias_de_Chile_de_1921 Escudo_de_la_Orden_de_Malta Estación_de_Cabrera_de_Mar-Vilassar_de_Mar

html map