Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Catalisis_enzimática Barrio_Universitario Barolo_chinato Belaur Beato_Pierpoint Calycomelia Bruno_Mesa Batalla_de_Damasco_(2012) Billete_de_20_USD Bruyeres_sur_Fère Brecksville_(Ohio) Cereus_bridgesii CATA_Línea_Aérea Caldaro_sulla_Strada_del_Vino Bill_Tillman Buteo_galapagoensis Brecé CH_Valladolid Catalina_Cruz Catatemnus_braunsi Año_comun_comenzado_en_viernes Año_500_adC CSK_Moscú Banuelos_de_Bureba_(Burgos) Catostemma Brückner Biejkow Carpodectes Cavallotti Cesar_E_Arroyo Cerro_La_Negra Carlo_Emilio_Gadda Bandido_(desambiguación) Banco_de_semillas Chaibasa Big_Eye_Nelson Candeias_(Bahía) Brighton_Beach_(línea_Brighton) Buena_Vista_(condado_de_Amador,_California) Champion_(Nebraska) Caída_del_hombre Cazuza_O_tempo_nao_para Cephaloleia_brunnea Bozoo_(Burgos) Buddleja_incana Bergeret Cedrela_toona_var._yunnanensis Caza_N_1 Carlos_de_Foucaul Carlos_Molina_(futbolista) Carlos_German_C._Burmeister Carral_(La_Coruña) Carmen_Chávez Biblioteca_Publica_del_Condado_de_Los_Angeles Cazon_de_Playa

html map