Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Departamento_berón_de_astrada Almería_(álbum_de_Lifehouse) Cúmulo_abierto_M37 De_profesión,_sospechoso Distrito_de_Pachacámac Derechos_escritos Ducado_de_santisteban_del_puerto Denominación_de_estrellas Departamento_Independencia_(La_Rioja) Cypriano_de_Rore Cristian_Emilio_Grabinski Cultura_Jōmon Crux_la_Ville Ducado_de_Palata Algeciras_(ciudad_Espana) Alonso_de_Guzmán Dialectos_de_prestigio Alvia Alsogaray Crataegus_algens Ambenay Deportivo_jorge_gibson_brown Coryphaenoides_nasutus Distrito_Escolar_Consolidado_Independiente_de_Harlingen Aln_(brasil) Copa_Megane Almaraz_(Caceres) Dendropithecidae Cordyline_rumphii Dockrill Cynolebias Doctor_Guerrero Duque_de_Villahermosa Dr._Evazan Cuenca_Claudio_Mamerto Dies_irae Daniel_F_Galouye Cotonificio_de_Badalona Covington_(Ohio) Alonso_Felipe_de_Gurrea_y_Aragón Dimitri_Písarev Departamento_del_Aude Dallas_(Dakota_del_Sur) Algarroba_lindar Dante_Michelangelo_Benvenuto_Ferruccio_Busoni David_Roger_Given America_Martinez_Serrano Amón_(de_Judá) Dia_Internacional_del_Detenido_Desaparecido Corozo_del_Orinoco DAK Distrito_de_Sivasagar Don_Cristobal_Primero_(Entre_Rios) Diplogrammus_infulatus Death_to_the_pixies

html map