Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Música_funk North_Ballston_Spa_(Nueva_York) Once_Were_Warriors_(pelicula) Out_of_Your_Mind Posledny_Kontsert_Leningrada_(CD/DVD) Nobuohiramatsuia Pila_de_níquel-hidrógeno Pirogeno Pandhurna Parhomaloptera_microstoma Omega_oxidacion Pizzicato-Polka Phu_Thọ Paul_von_rennenkampf Ochroma_velutina Mutiloabeiti Polinomios_simetricos Plateumaris_kinugasana Neuilly-l'Hopital Otra_Pelicula_de_Huevos_y_un_Pollo Partido_Socialdemócrata_(Japón) Muñequitos Palacio_de_Sully Playa_de_cabopino Pontificia_Real_y_Venerable_Cofradia_del_Santisimo_Cristo_de_la_Esperanza_y_Maria_Santisima_de_los_Dolores_y_del_Santo_Celo_por_la_Salvacion_de_las_Almas_(Murcia) Pato-petrel_de_Salvin PR_SG_5 Pipo_de_Ozora Málaga_(ciudad,_Espana) Olla_cordobesa Oedipina_parvipes Narcissus_syriacus Paralela Patient_27 Pantano_del_Atance Paracuaro_(Michoacan) Piteo_(arquitecto) Orden_de_caballeria Oscar_Soria Ormes Polícrates_de_Samos Período_protodinástico Obispo_de_Astorga Pestaneo P.E.R. Parque_Nacional_de_Talassemtane Philip_Abelson Orografia_de_Colombia Pacto_de_Olivos Polimorfismos_para_la_amplificación_de_regiones_blanco Pinus_michoacaensis Nellie_Blanchan_De_Graff Porco_(Potosí) Ophryacus Mycobacterium_microti

html map