Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Zhū_Yuánzhang Achyranthes_peploides Y.M.C.A._(canción) Administradoras_de_fondos_de_pensiones_de_chile Adrienne_Bailon Valle_del_turbio Yamoussoukro Alcatraces Zócalo_ibérico YLW Academia_Nicaragüense Chañi Collalba_isabel Võrumaa Agave_celsii Condado_de_Tripp_(Dakota_del_Sur) Cleonas Valpaços Cienaga_de_Mallorquín Club_Sportivo_Internazionale Christopher_Murray Coloreo_de_sintaxis Comision_Jenkins YF_16 Agustin_Ramón_Rodriguez_Gonzalez Vuelo_JK5022 Villers-au-Flos Vsévolod_III_Yúryevich Condado_de_Ulloa_de_Monterrey Chomo_(escultor) Clásica_de_Ordizia_2010 Y_al_tercer_año_resucito Viva! Villa_de_San_Jeronimo_Doctor Closure Chatinos Vinedo_de_Languedoc_Rosellón Vigolo_Vattaro Xanthosetia Adrián_Martínez_(futbolista_mexicano) A_marina_occidental Cidelandia Volcán_Planchon William_F._Jasper Comunidad_de_Villa_y_Tierra_de_Sepúlveda Cibrián_Campoy Víctor_Morales Chowdhury Circulación_pulmonar Comunicación_informativa Adolphe_Tonduz Academia_de_la_Lengua_Vasca Clase_Momi APT_album Cipres_de_Hondo

html map