Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ministerio_Secretaría_General_de_la_Presidencia_de_Chile Arguelles_(moncloa_aravaca) Avrigney_Virey Arichuna_(desambiguación) Arapaima_agassizii Mollet_del_Vallés_(Barcelona) Modést_Mussorgsky Artemisia_pontica Milosaurus Hebiatría Halesa Miroslav_Šmajda Grupos_marginados Grupo_de_supermercados_Wong_-_Cencosud_Peru Hylaia_cardiophora Hepatopatia_enólica Astérix_el_Galo_-_La_hoz_de_oro Husillos Andy_Wilkinson Atkins_(Arkansas) Aptandra_gora Hordeum_chilense_var._chilense Arquímedes Antonio_Maria_Veglio Autoblog Mirrors_(álbum_de_Sandra) Autocunnilingus HMS_Basilisk Ministerio_de_Hacienda_y_Credito_Publico_de_Colombia Andréi_Gordéiev Guerrilla_iraqui Arturo_Norambuena Guerra_de_la_Navarrería Mischa_Anne_Barton Hjalti_Skeggiason Arik_Air Atilio_García Haworthia_maraisii_var._magnifica Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayra_Itatín,_Tapé,_Parana,_Uruguay_y_Guaycuru Apoda-prorepentia_hystrix Hoogelande Hīná_varṇa Idioma_sami_inari Hospital_de_AHEPA ISO_9362 Atlético_Venezuela_CF Ano_965 HMS_Taku_(N_38) György_Orth Monte_Cerignone Mimastracella_antennalis Arrondissement_de_Argeles-Gazost Hidalgo_(México) Angelo_Mariani Heikertingerella_mimochirgua

html map