Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Ketuanan_Melayu Laurent_Schwartz La_tribuna Junta_de_Iquique_de_1891 José_Luis_Azuaje_Ayala Josef_Breuer Jardines_de_la_Ciudad_del_Vaticano Iván_Mateo Julio_Aparicio_Martínez Legião_Urbana J.P.Bergeret Lilium_auratum Le_Plessis_Sainte-Opportune Langrune-sur-Mer Jimmy_Buffett's_Margaritaville Lejamaní Lethrus_pygmaeus Just_Songeon La_Santisima_Muerte L_A_V_Madrid_Jaen Las_aventuras_de_Tintin_El_Loto_Azul Kniphofia_burchellii KV_466 La_Bussiere_sur-Ouche Juan_Duch_Gary Lino_Cesar_Oviedo_Silva Ivanchanka Itapuca La_Pequena_Casa_en_la_Pradera Isaac_Aketxe_Barrutia Julio_de_Alejandro_de_Médici Joaquín_Iturri Leonardo_da_Vinci Jhonny_Alexander_Vasquez Lago_Winnipesaukee Joan_Vilà_i_Moncau Kibbutz Lifelines Josef_ritter_von_rawiez_warszewicz Isla_Charles_(Nunavut) Laguna_Cuzcachapa Juan_Vicente_Bolivar_y_Ponte Institut_d'Estudis_del_Baix_Cinca King's_Quest_VII:_The_Princeless_Bride Jinfengopterix Jinmeiyo-Kanji Juan_Antonio_Ibánez J_C._Jacobsen Lachnabothra_gullanae Iñaki_Cabasés Lahti_L_39 Kang_Youwei La_casa_de_Quirós Jorge_Brazalez Jay_Cutler_(culturista)

html map