Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ano_1781 Avant_garde Historia_de_las_civilizaciones Gustavo_Laureano IBOC Hastula_rossacki Happy_Accidents Montesquíu Annus_mirabilis Günther_Kunkel Hoyt_Arboretum Aprion_virescens Autovía_Nogales-Puchuncaví Horacio_Guaraný Angel_García_Pena Antonio_Puerta Herodotus Archipielago_Principe_Eduardo Guerra_Ruso_Turca_de_1787-1792 Andrés_Morris Angel_Lopez_Martinez Archimantis_quinquelobata Hugo_Münsterberg Higiene_del_sueno Hypsosinga Apóstol_Santiago Guerra_ítalo-turca Hierba_de_la_gitana Antonio_González_Trivino Mother_Earth_(sencillo) Henk_Norel Muhammad_Ibn_Alí_Ibn_Faray_al_Qirbiliani Augustine_Charles_Chikuni Andres_I_de_Napoles Guinea_Ecuatorial_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekin_2008 Hans_Christian_Ørsted Apus_salimali Henry_Chinaski Guiado_de_misil Guerra_México-Estados_Unidos Historia_de_las_ciencias_de_la_computacion Hécuba_(obra) Ardeola_(genero) Guerra_de_los_nueve_anos Arte_cicladico Guerra_de_desgaste_(juego) Apterigotas Mirador_(estacion) Armenio_americano Area_Rin-Ruhr Homenaje_a_Fito_Paez Gustavo_Díaz_Solís Henri_Ellenberger Argim Hondana

html map