Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Javier_de_Lono_Perez Joan_Garriga_i_Massó La_Fuengirola Jose_Antonio_Gregorio_Eustaquio_de_Otalora_y_del_Ribero Labastida_(Alava) Lana_Turner Just_Like_Heaven_(pelicula) Is_It_Any_Wonder? JK_Sillamae_Kalev Joseph_Hector_Fiocco Ipsilateral Joan_Ramallo_Massanet LHS_2213 Laboratorios_bell KK_Hopsi_Polzela Kawasaki_Frontale Juan_Carlos_Cremata Jose_Luis_Busaniche Institución_Ferial_de_Mérida Juan_Pérez_de_Menacho Jewish_Voice_for_Peace Lenguas_úgricas Khalil_Dkhi Johannes_Iversen Libardo_Niño Juan_Levi Joaquin_(nombre) Laserpitium_pubescens Iván_Gallego J0737-3039 Izzeta Jorge_Oliver_Robledo Joseph_Ruskin Langaro Kleos Isturits Karnyx Ivan_Calderón Jambolan La_Fayette_(Illinois) Juan_Pablo_Letelier Javier_Ortiz_de_Zevallos León_Fútbol_Femenino Israel_Aerospace_Industries Liga_Premier_de_Barein Juan_Barrera L_A_V_Zaragoza_Castejón_Pamplona_Logrono Joseph_M._Juran Labastide-Castel-Amouroux LaMoure_(Dakota_del_Norte) Laufenburg Lira_de_Somalia_italiana Juncker José_Juan_Herrera_Velazquez Jesús_verbo_no_sustantivo

html map