Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Harrow Aritmómetro_Electromecánico Mirskói_(Kavkázskaya,_Krasnodar) Astrajanidas Hacia_un_Uruguay_sustentable Mimastracella_palpalis Mogwacha Anillo_de_Giges Heintz_(cantante) Hispania_Airways Miss_República_Dominicana_1983 Moyen_Comoe Antonio_Dónovan Hydrocarbonos_aromaticos_policiclicos Ardivieja_blanca Montrond-les-Bains Grimlock Arana_Escarlata Arturo,_Príncipe_de_Gales AunaCable Montcornet Mosquero_matorralero_sureño Hanahoe Henri_Dentz Héctor_Asor_Blasi Hamatocactus_wrightii Hamilton_(Iowa) Aquazide_H Asociación_Medicamentosa_Eupatorium_perfoliatum/Phosphorus/Crotalus_horridus Morán_(municipio) Aníbal_López Mimosa_albida_var._euryphylla Araucaria_excelsa Icaria Análisis_de_regresión Asalto_al_consulado_estadounidense_en_Bengasi Heterótrofa Anchorage Harley_Hotchkiss IBIR Arthur_Dion_Hanna Moyses_Blas Hymenaea_resinifera Hemimycena_reducta Hughesville_(Pensilvania) Montreuil_le-Gast Hakea_leucopoda Hugo_I_de_Toscana Antimasonería Aulo_Plaucio HD_183263_b Andre_Bazin Ataques_del_11_de_Septiembre Hernando_de_Esturmio Area_de_superficie_corporal

html map