Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Trans_Service_Airlift Tamil_Eelam Serafines Sala_de_Conciertos_de_Lucerna Torre_de_macenas Time_Fate,_Love Shonen_Jump Sidi_Mohamed_Ould_Cheikh_Abdallahi Toca_Racer Siempreviva_menor_blanca Teoria_poscolonial Shippō Torrecuadrada_de_Molina_(Guadalajara) T_34_Calliope Teorema_de_Beatty Sviatoslav_Vsevolodovich_de_Vladimir TAKSIM Savignone Sd_rayo_cantabria The_Hitcher_(película_de_2007) The_Breakfast_Club Steatomys_jacksoni Saint_Jean_aux-Bois_(Oise) TIME Tormenta_Tropical_Isaac_(2012) Temporada_2002_del_Campeonato_de_España_de_Rally TU_Braunschweig Sotiris_Ninis The_Everly_Brothers_(album) Systems_of_Romance Saint-Antonin Tetrapoma Serguéi_Alexandrovich_Esenin Serie_M_1_a_7_de_CP Thryptocerini Seleccion_nacional_de_fútbol_de_los_Paises_Bajos Scaphiophora Sean_Pertwee T-38_Talon San_Jose_de_Gualeguaychu Supino_(Italia) Sinfonía,_KV_16a_(Mozart) Sollies-Ville Strange_Attractors Salomé_(princesa) Second_to_None Sasha_Valentine Telmo_martin_gonzalez Skating Sir_William_Crookes Stephanie_Marie_Isabelle_Grimaldi_Kelly Segundo_Víctor_Aurelio_Chomón_y_Ruiz Transicion_de_España Superioridad_aérea Tombola

html map