Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tagliatelle

Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy.
Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.

Legenda głosi, że tagliatelle zostało stworzone w okresie renesansu przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który został zainspirowany fryzurą Lukrecji d'Este ułożoną z okazji jej ślubu z Annibale II Bentivoglio (synem Giovanni II Bentivoglio) w 1487 roku. Potrawa została nazwana tagliolini di pasta e sugo, alla maniera di Zafiran (makaron tagliolini z sosem alla Zafiran) i podana na srebrnej tacy.
Niekiedy początki tagliatelle łączy się z weselem bardziej znanej Lukrecji Borgii i Alfonsa I d'Este (1501).
Anegdotyczne początki tego makaronu są zapewne jedynie wymysłem bolońskiego rysownika i satyryka Augusto Majani z 1931 r.

Z czasem tagliatelle zyskało znacznie mniej wyrafinowaną tradycję jako potrawa spożywana przez prostych ludzi.

Francesc_Casares_i_Potau Francis_Bacon_barón_de_Verulam Fibertel Faro_de_Cabo_de_Berbería Facultad_de_Ciencias_Jurídicas_y_Políticas_(UC) Faisan_común Excoecaria_biglandulosa_var_glandulata Estoraos_(Fafe) El_Primo Estación_Anderson Figuras_patéticas Fiat_G.50 Fabricación_en_cadena Escudo_Canádico Eliminatorias_de_Conmebol_para_Sudafrica_2010 FAX_+49-69_450464 Edith_Höllander Escritura_de_'Phags_pa Europs Equipo_de_Copa_Davis_de_Japón Francisco_Betbeze Federacão_Angolana_de_Futebol Fernando_Chueca-Goitia Estación_de_Reuilly_Diderot Ermita_de_San_Felix_(Jativa) Escola_d’Arts_Aplicades_i_Oficis_Artístics En_el_hotel_bertram Estadía El_Quijote_(serie_de_television) Espeleología_en_Cantabria Festival_Internacional_de_Cine_Estudiantil Egill_Hallsson Escudo_de_Cracovia Exportacion_(informática) Federico_Spoltore El_arte_de_la_elegancia_de_LFC Escuadron_Aéreo_n.º_5_de_la_Fuerza_Aérea_Uruguaya Espadaña_(arquitectura) Exposición_Universal_de_París_de_1878 Estacion_de_Francos_Rodríguez Fobia_(album) Estación_de_Sestao_(Cercanias_Bilbao) Envasador Eugenio_Velasco Folgosa_(Maia) Estación_de_Croix-d'Hins Enrique_Martínez_Fariñas Foliculo_de_Graaf Flight_666_(álbum) For_My_Dear Emiliano_Figueroa_Larraín Fidias F2H Egretta_gularis Ernst_johann_von_biron

html map