Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Tagliafico Sakya_Trizin Samuel_van_Hoogstraten Saigusa_Moritomo Santa_Maria_de_Oin Sporting_Clube_da_Praia Segunda_expedicion_auxiliadora_al_Alto_Peru San_Ninian Servicio_de_Aeronavegación_a_Territorios_Nacionales Seleccion_de_futbol_de_Unión_Sovietica San_Evelio Salaciopsis Salsola_soda_var_depauperata Saint_Caprais_de-Blaye Salvarsan Sobral_da_lagoa Salvando_a_Grace Teucrium_polycephalum Suniops_martini Segunda_Division_de_Rusia Somoza_(apellido) Tal_Burstein Santa_Cruz_Tanaco Shiba_Gorō Sincrociclotron Serie_A_(Italia)_1966-67 Siete_maravillas_del_mundo Taverna_(Catanzaro) Tomas_Garrigue_Masaryk Thysanoessa_raschii Schötz Sudamericano_sub_20_de_2007 Torneo_Nacional_B_1994/95 Serie_A_1994_95 SummerSlam_(2003) Samuel_Spade Thinornis_rubricollis Thomas_Ravelli Scuderia_del_Portello Saranac_(Nueva_York) San_Pedro_de_Torelló Sexo,_mentiras_y_cintas_de_video Seguro_Maritimo_en_Chile Scheharazada Sig Shankara Talk_On_Corners Software_libre_en_las_Administración_Pública Sant_gervasi_de_cassoles Selección_de_netball_de_Nueva_Zelanda Television_New_Zealand Séquito Touch_the_Sky Tinenca_de_Mirabet Saddām_Husayn_Abd_al-Maŷīd_al-Takrītī

html map