Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Cuidaré_de_Ti Distrito_de_la_neuveville Cruzando_el_Limite Alla_Francesca Denominalizacion Diaphaenidea_unicolor Distrito_de_habana Aleksandr_Berezniak Copa_Campeones_de_América_1963 Alfonso_de_Rojas_y_P._de_Bonanza Daemon_BSD E3_Media_and_Business_Summit_2007 Amorillar Copahue_(localidad) Daniel_Rubio Das_Ich Cuatro_baladas_para_piano_(Brahms) Déja_vu_(1997) ENEP_Cuautitlán Cotyledon_laxa Corbularia_lobulata Alfombra_de_hamedan Aleksandr_Chayanov Desinfección_del_agua_para_potable Distrito_de_Karimganj Don_Ed_Hardy David_Weber Decenio_internacional_para_la_promocion_de_una_Cultura_de_la_No_violencia_y_de_la_Paz_a_favor_de_los_niños_del_mundo Demografía_de_Suiza Cornell_(desambiguación) Cultura_de_Australia Echium_asturicum Alfons_Lopez Discapacidad_intelectual Alfonso_Ortiz_Tirado Desear Curio_(unidad) Documentos_Sonoros_del_Patrimonio_Musical_de_Andalucia Despedidas Departamento_de_Canindeyu Douglassville_(Pensilvania) Alton_(Maine) DePauw_University Alfarata Crocidura_palawanensis Alfonso_Pérez_Muñoz Decimocuarto_Distrito_de_Paris Diessbach_bei_Büren Echinodorus_natans_subvar_parvulus Daniel_Diaz Economista_clásico Copa_CECAFA_2003 David_Miscavige Ecuación_de_sexto_grado Djazirah

html map