Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Virgen_del_socorro A_n_d_a Clintondale Yugoslavia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_verano_1948 Compañeros_inseparables XII_Distrito_Electoral_Federal_de_Nuevo_Leon Chínipas Video_2000 Verdão Villa_Los_Corralitos Cnicus_autareticus Al-Sailiya Acorazados_del_imperio_austrohungaro Venezolano Acroxis Withius_angolensis Zayas_de_la_torre You_Keep_Me_Hangin'_On Variedad_lingüística Who_Needs_Love_(Like_That)_-_Hamburg_Mix Adrián_Carvajal Constitucion_de_Aruba Vernier Cité Zaña_(danza) Visores_de_imagenes Condado_de_Sanilac Yipni Zalgize-Doneztebe Yasujirō_Ozu Valdemanco_del_Esteras Acuerdo_de_taif Chrysolina_lucidicollis Club_Atlético_Independiente_(Trinidad) Club_de_Futbol_Aurrerá Al-Hillah Viadanica Aeropuerto_Internacional_de_Chongqing_Jiangbei Choisy-le-Roi Vipera_latastei_gaditana Alcalcuces Adriano_in_Siria_(Latilla) Cinta_Castillo_Jimenez Viernes_13_Parte_III Aglyptodactylus_laticeps Walking_with_Dinosaurs Zhambil Comunidad_de_aglomeracion_de_Perpinan_Mediterraneo Aeropuerto_de_Diu A_Philip_Randolph Visor_telescópico Varshavyanka_1905 Zwaardekronia Walter_Marty_Schirra_Jr. Cleveland,_Ohio

html map