Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Arrondissement_de_Saint_Die-des-Vosges Homo_sapiens_sapiens Autrigón Helianthemum_pulverulentum Asterix_el_Galo_-_La_gran_travesia Mini_X Movimiento_de_Liberacion_Nacional-Tupamaros Miss_USA_1997 Archivo_adjunto Asociación_de_deportes_de_las_universidades_britanicas Montmarault Astollia As_i_lay_dying Arciprestazgo_de_El_Puerto_de_Santa_Maria_Rota Apio_Claudio_Pulcro_(cónsul_249_adC) André_Harris Hupdë Antonio_Escandon Idioma_arrumano Asilo_diplomatico At_ta'mim Atlantosaurio Monumento_a_Colón_(Huelva) Hippeastrum_sanguineum Mistral_(viento) Idioma_minangkabau Mosca_espanola Ibn_Darrāg_al_Qasṭallī Avenida_X_(línea_Culver) Guimarei_(San_Xiao) Humeston_(Iowa) Andrujáyev Hurricanrana Handel Area_censal_de_Hoonah_Angoon Gueñol Mora_(Portugal) Arancina Moneda_10_centimos_euro Antonio_Susillo_Fernandez Hoang_Ho Minineptuno Hippeastrum_robustum Montréjeau Ancylacanthus Autrey_le_Vay ILDS Attica_(Indiana) Hospital_El_Peral Augusto_ibánez_sacristán Andres_Rebori Gualtiero_Bassetti Anthemis_arvensis_subsp_nicaensis IC_2602 Historia_del_Chelsea_Football_Club

html map