Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

La_metamorfosis_de_Hermafrodito_y_Salmacis Jose_Maria_Moralejo Jose_Maria_Gonzalez_Garcia KOI-172.02 Jose_Presas La_cocina_del_Show Karin_Fossum Lengua_Paumari Lenguas_idomoides Lawrence_Oates Jose_Eslava Jr_Gong Leschères Legado_(Roma) Jirafatitán Jose_Hermano_Saraiva Khanty-Mansiysk Jarmila_Gajdosova Jacinto_Pimentel Isla_Gemiler La_Alcarria Jacques_Anatole_François_Thibault José_Luis_Pérez_Chiscano Ley_3871999_de_5_de_noviembre_de_Ordenacion_de_la_Edificacion Kk_209 José_María_España Karla_Haydeé_DiazLeal_Arreguin Jesús_Álvarez_(futbolista) Leonidas_Vial_Guzman Leslie_Manigat Karaí-Guasu Kiran_Bedi Jemdet_Nasr Leonor_Chumbimune Iván_Tamayo Karakuridoji_Ultimo Kevin_Spencer La_Barranca José_Manuel_Guisado_«Mané» Juan_Angel_Seguro_Rodríguez Juan_de_Solorzano_y_Pereira La_Sra_Vegano Lehigh_Acres Jose_de_la_Riva_Aguero K_W_Fonstad Isla_de_Flinders La_Cerlangue Itin._Pl._Khasyah_Mts. Joaquín_Escolán_y_Balibrera Lanquín Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Osaka Ley_contra_huérfanos_rusos Liberales_y_Democratas_Flamencos Karin_Persson Las_Carangas

html map