Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Tartaleta Selección_de_fútbol_olímpica_de_España Sainte_Croix_Vallee-Francaise Sergius_Stepniak Sminthopsis_douglasi Saint_Mary´s_Gaels Tarachodes_insidiator Satan_Rides_the_Media Salvia_lupinoides TopPop Telefonica_Moviles_de_Panama Sonar_Kollektiv Satapatha_brahmana Sr_Fantastico Sutura Seprona Séptimo_dia_(programa_de_TV) Santa_Cruz_Tlaxcala_(municipio) Subregión_de_la_Chontalpa_(Tabasco) Thlaspi_carneum Sede_(distrito_de_Coronel_Fabriciano) Seleccionado_Nacional_de_Futbol_de_Surafrica Tosca_(Ópera) Saint_Aubin_des-Bois_(Calvados) Saint_Andre_de_Lidon Saint-Bauzeil Senecio_kaempferi Telefonía_móvil_en_Honduras Toma_de_miraflores Sol_Lineas_Aéreas Serie_A_(Italia)_1979-80 Supresión_de_reflejos Teoria_del_campo_ligante Silbato_marinero Torneo_Apertura_2012_Liga_de_Ascenso Sciadocephala Sixto_Enrique_de_Borbon Symphony_Of_Enchanted_Lands_II_The_Dark_Secret Sinfonía_n_º_27_(Haydn) Stanley_Beckford Steven_Novella Sant_Feliu_de_Llobregat_San_Felíu_de_Llobregat Saint_André-en-Bresse Teoria_de_la_gran_unificacion Taminango TRNA Salchicha_Oxford Sermocinación The_Ex_(1997) TNSC Sapindus_peruvianus Sainte_Gemmes-le-Robert Tormenta_ignea Sanshiro_Takagi San_Agustín_(Jalisco)

html map