Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

James_David_Watkins Intercontinental_Plaza Jägala Institut_d'Estadística_de_Catalunya Jose_Ortiz-Echagüe Lastras_de_Cuellar Lepiota_procera_var_rhacodes Ley_de_Exclusion José_Ignacio_Gutiérrez Istocni_Drvar Jose_Antonio_Gómez_Coronado_Vinuesa Julián_Ayesta Joseph_Henri_Leveillé José_Maria_Albinana_Sanz La_Tortuga Las_Marías_(sitio_arqueologico) Leuké_Akra Irati_Jiménez Johann_Pachelbel Laccoptera_sulcata Las_muy_ricas_horas_del_duque_de_berry Lanzagranadas_Mk.19 Jean_Démosthène_Dugourc Kia_Lotze Jose_Maria_Sanchez_Carrión Lisa_Leslie Lester_B._Pearson_Award Leopold_Goenitz Jimmie_Nicol José_Vizcaíno Jasmin_wagner José_Julian_Pérez Juan_Cortes_de_Tolosa La_Telegrafía_Óptica_en_Andalucía José_Luis_Castillo_Puche Lake_Tomahawk_(Wisconsin) Julio_Ramon_Gómez_Pando Joaquín_Crespo La_Cuerda Lepiota_colubrina Jose_Tamayo_Rivas Lineatriton José_Castillo_Chávez La_Torre_Oscura_I:_La_hierba_del_diablo Josef_Zawinul Ishizaki_Kisen Juigné_sur_Loire Jimmy_Justice Ivet_Lalova Labyrinthulales Lista_de_capitulos_de_Mazinger_Z Leyes_Nuevas_de_Indias KH.Abdurrahman_Wahid Jardín_Botánico_de_Glasgow Juego_ponderado

html map