Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Monomanía Andrés_Mata_(levantador) Aulo_Sempronio_(tribuno_425_a_C_) Ananas_pancheanus Hang_It_Up Atk Apolodoro_Artemiteno Aulos_(Ariège) Hawaii_Oslo Antología_su_historia_y_sus_éxitos_(DVD) Hygrophoraceae Idioma_papago Autovia_del_camino Attalea_allenii Apateismo IMelody Misión_imposible_II Hermandad_del_Dolor_y_Sacrificio_(Puerto_de_Santa_María) Mound_City_(Kansas) Asociación_para_la_vivienda Heinz_Gerstinger Gustavo_Jimenez Hiatella_arctica Hernandaria_scabricula Morales_(Cauca) Miss_USA_2008 Guerra_Polaco_Moscovita_(1605-1618) Anillo_de_Ramsés_II Hakoah_Maccabi_Amidar_Ramat_Gan Apogon_moluccensis Anatidos Grupo_C_de_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_2010 Mugilogobius_filifer Henagar_(Alabama) Ancorados_(Santo_Tome) Halenia Monoblet Motor_Wankel Mitzvah Gugney Ano_1768 Hetereleotris_tentaculata Andén Historia_de_mascaraque Mordelloxena_anaspoides Mozarabe Arnulfo_briceño Avianca-TACA Hemitomes Area_modal_efectiva Antigüedad_grecorromana Humacao_(distrito) Articulo_Primero_de_la_Constitución_de_los_Estados_Unidos_de_América Asterix_el_galo_la_odisea_de_astérix Antonio_Maldonado

html map