Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Avançon_(Ardenas) Arnaldo Autovia_de_Navarra Andy_Caldecott I_never_told_you_what_I_do_for_a_living Autovía_Nishiseto Honey_Estrella Asociacion_Deportiva_Ceuti_Atlético Anethum_foeniculum_var_piperitum Hantarō_Nagaoka Anatemnus_tonkinensis Haworthia_luteorosea Guepardo_(desambiguación) Autovia_Chuquicamata_Calama Mole_de_olla Autobuses_Estrella_Roja Gurgler_Kamm Ibrahima_Faye Idioma_tsafiki Hebreo_antiguo Astoria_(Oregón) Aprendizaje_por_refuerzo Armengol_Amill IEEE_802.1w Angel_Herrero Have_You_Seen_Your_Mother,_Baby,_Standing_In_The_Shadow? Huntington_Station_(Nueva_York) Hombres_de_matemáticas Montanas_Hida Art-sur-Meurthe Historia_del_Real_Club_Deportivo_de_La_Coruña._2005_a_2010._La_Tercera_Leccion. Asprotera_vadoni Historiador_cultural Guerras Haz_concéntrico Arroyo_del_Ojanco_(Jaen) Mimosa_albida_var._strigosa Andres_Sas Hugo_de_saint_omer Hitomi_Shimatani Aphanotorulus_ammophilus Atlamál Analisis_matematico Arbol_de_Pitagoras Antonio_Escobar_Nunez Hoorn Hyphessobrycon_hildae Arbitraje_(Derecho) Asar Attagenus_beali Asuncion_de_la_Virgen Ibn_Idari Host_Bus_Adapter Huíla Attagenus_conradsi

html map