Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Irrompibles_(álbum) Ixianthes_retzioides Jose_María_de_Areilza_y_Martínez_Rodas Jesús_Maria_(río) Jardín_de_la_Danza Las_tetas_de_tiresias Lepteiris Karl_Bohm Juvigny-sur-Seulles Jose_de_Urrea Le_Barcarès La_legendaria_Arena_Veracruz Juan_Ignacio_Larrea_Holguín Lista_de_los_Grandes_Maestros_mas_jovenes_de_la_historia Leo_Genn Lasimorpha_afzelii Julio_F._Sarría Isaac_Newell La_Trinca Instituto_de_Antropología_e_Historia Laguna_Jara Lapices_de_colores La_Cosa_Del_Pantano,_El_Flautista_De_Hamelín_Y_Otras_Soserías Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Cracovia Jose_María_Palacios Jose_Antonio_Fortea_Cucurull José_Maria_Tena Laxeiro Joseph_Banks Ivan_II Jane_Felix_Browne José_Padilla_(desambiguación) Jennings_(Maryland) Julia_Vólkova Kyotanabe_(Kioto) José_Luis_Mato Jorge_Alberto_Ortiz Julius_Hjulian Liga_Metodista_de_Jóvenes_e_Intermedios Las_hermanas_Gilda Leila_Pahlaví Labruyere_(Cote_d'Or) Jánovas Jon_Koncak La_peña_de_los_Parra._Vol._I José_Francisco_Robles_Ortega Islamocantharis_diffusa Jesus_Lopez_Cobos Juan_Bartolo_Tavira Lanas Jetix_(Espana) Javapedia Kathryn_Cook Leucippus_fallax Joseph_Pace

html map