Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Pavilosta Pissy_Poville Pic_nic PR:ESP Método_de_alfabetizacion_"Yo_sí_puedo" Omiya_ku,_Saitama Orchis_tridentata_ssp_láctea Musica_folclorica Plata_y_Castañar Partido_Social_Democrata_(Reino_Unido) Oppenheim Pancha_la_Rastera Patricio_Martinez_García Nasereddín_Shah_Kayar Pers Peso_de_Argentina Parque_natural_de_Las_Nieves Plœuc_sur-Lie Pedro_Aguirre_Cerda_(estación) Obéilar_(Íllora) NBA_1958_59 Onda_Vasca Open_Source_Physics Poelln Ovalo_(geometría) Pantera_longibanda Posterizacion Olimpiada_Espanola_de_Fisica Paulo_de_Campos_Porto Poesia_antiguo_nórdica Peroxinitrato Opisthokonta Photosmart_C4380 Parque_Nacional_Bosencheve Pilar_da_Bretanha Pinus_hamiltonii Podkovski Northern_soul Piñatas Piedra_de_luna Piper_PA-14 Nueva_Bretaña_oriental Operación:_aniquilación_(Star_Trek:_La_serie_original) Panama_hat Onego Neoliberalismo_economico Odontotrypes_radiosus Pomeranian_(perro) NGC_3368 Museo_napoleónico Nyctiprogne Nelson_Jobim Operación_Fuerza_Aliada Partido_Reformista_de_Siria NGC_446

html map