Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Paphiopedilum_henryanum_var._christae Numancia_de_la_sagra Perejil_de_hoja_crespada Orectolobiformes Parque_natural_del_Islote_de_Lobos Pejegato_Salamandra Pagoda_Sule Orbital_híbrido Piperia_multiflora Papa_Clemente_XII Pl_Travers Perthes_les_Brienne Passerina_villosa Noiron-sur-Bèze Omar_Torrijos_Herrera Películas_mas_vistas Parque_de_la_bombilla Penilla_(Luena) Ontinyent Nino_del_Arco Parartocarpus New_Kingman-Butler Portfolio_(álbum) Playa_de_Las_Cañas OR Never_again Neuss Norman_Bethune Oistín_mac_Amlaíb Patrimonio_Nacional_del_Reino Pat_Garrity Piñuecar-Gandullas_(Madrid) Podabrus_shirakomanus Orquesta_de_Cámara_Inglesa Náhuatl_de_Morelos Papa_Juan_XVII Nervio_cutáneo_lateral_del_muslo Perseaceae Pocho_la_Pantera Museo_de_arte_de_chianciano Oglio Phthanophaneron_harveyi Peter_Malenchini Populista My_Doorbell Nematogenys Pedro_María_Ureña_(Táchira) Partido_Nuevo_Progresista Pira_(heráldica) NT_3_1 Picoloro_tridáctilo Ostracodos North_York_(Pensilvania) Phyllotreta_bisinuata Olof_Skotkonung

html map