Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Montgradail Asambleas_democratas_de_Iowa,_2008 Ashland_(Virginia) Henney_Kilowatt Morales_Agacino Anglesqueville_la-Bras-Long Hilarion_Daza_Grosellé Atlético_Goianiense Iblís Antropogonía Modelo_linguístico Guy_debord Athis_Mons Análisis_economico_del_derecho Monedas_de_euro_de_Estonia Idioma_bajo_aleman Guísela_Santa_Cruz Morgado Helicóptero-grua Arum_facchinii Hyds Aulacophora_tristis Gótama_Majarshí Mister_Owl Husein Antoni_Gutiérrez_Díaz Autoestopistas Hal_B._Wallis Mnemion_tenellum Guillermo_Edwards_Matte HMS_Hercules_(R49) Avenida_Juan_de_Garay Astyanax_pelegrini Austin_PD Motacilla_maderaspatana Arturo_Castillo_Chirinos High-Quality_vídeo Hermano_Sol_Hermana_Luna_(película) Idioma_sabino Argentártida Asylum_(álbum_de_Disturbed) Hohbarghorn Asa_bacteriológica Angiografía_por_tomografía_computarizada Avon_(deux_sevres) Arabizacion_del_espanol Mircea_Eliade Modoc_County_California Antonio_Hernández Grossularia_spinosa Análisis_de_estructura_musical Missing_Virgin Auriac_(Corrèze) Armada_espanola Astroblepus_mancoi

html map