Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Julio_Aparicio_Diaz Khedrub_Gyatso Jose_Miguel_Pérez José_Luis_Manzano_(marino) Jean-Francois_Molino Kirguis Jeanne_julie_eleonore_de_lespinasse Larry_Coryell La_Acebosa_(Cantabria) La_Chapelle-aux_Saints_1 Jonah_Hex_(película) Jardín_Botánico_Agder Inteligencia_militar Jardín_Botánico_Nagai Juan_Alonso_Pérez_de_Guzman_y_Guzman_(1503-1558) Linum_acuminatum Lamballe Juan_Camilo_Restrepo Le_Mans_Series Ivo_Nakić Lanzahita Juventud_Socialista_(España) Jardin_Botanico_de_la_Universidad_de_Cambridge Jaime_Sánchez La_Peña Investor_AB Keystone_(Dakota_del_Sur) Jakubów Lasiocámpidos Intercambiador_Shingū Juegos_del_Mediterráneo_de_Almeria_2005 Jorge_Majfud Klungo Lavado_de_manos La_Jolla_(San_Diego) Larnandra_magnolia José_María_Velasco_Álvarez Leptocercus Kerwin_Mathews Ipomoea_cathartica Kabelač Lengua_inglés Jerry_Desmonde Karl_Friedrich_Robert_Schneider Intef_III L'Isle_Jourdain_(Gers) Jurasico Lariniacantha Isaura_(desambiguación) Jose_María_Aleman Letzebuergesch Legendárium Leiostyla_ferraria Iris_fugax Lista_de_ases_aereos_de_las_guerras_Árabe-Israeli

html map