Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Batalla_de_Þverárfundur Castano_"chinkapin"_Henry C._P._M. Chaeropus_ecaudatus Carlos_IX_de_Suecia Campeonato_Sudamericano_de_Natación_de_2008 Biet_Medhani_Alem Carolina_Luisa_de_Hesse-Darmstadt Cantón_de_Lourdes-Ouest Betula_rotundata Casabianca_(Tolima) Beuzev. Bustillo_del_Paramo_de_Carrión Big_Bang_Theory Canal_+_Cinéma Central_hidroelectrica_Sayano-Shúshenskaya Casa_Stephen_Van_Rensselar Batlallas_de_Beleriand Bandera_de_Republica_del_Congo Baranis Bosque_montano_de_Córcega Campeonato_Mundial_de_Ciclismo_en_Pista Braulio_Páez Año_1783 Begum_Akhtar CM-1008 Beaumont-les-Autels Bitch_(canción_de_Meredith_Brooks) Cerritosaurus Billabona CA-652 Base_de_Datos Bases_de_datos BCC_Lions Barre_des-Cevennes Cellisca Can't_Wait Brazalote Cantón_de_Narbonne-Sud Bold_Buman-Uchral Canónigo_Tarrega COCh Campeonato_mundial_de_voleibol Be_Free_(canción_de_Elan) Caso_Dora Bissieres Barrio_del_Estadio_Balear Campeonato_Sudamericano_1937 CC_Publisher Begues Carex_polygama_subsp_subulata Celso_Acosta Castillo_de_San_Antón Batalla_de_Salonica_(2nd_1040) Centaurium_linariifolium_subsp._gypsicola

html map