Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Luis_Arturo_Hernández_Carreon Rajah_Buayan Malbork Maria_Carolina_Antonieta_Adelaida_de_Saboya_(1764–1782) Primera_division_espanola_2005_06 Léon_Bakst Malus_pumila Golijov Medicago_reticulata Rallye_Rías_Baixas Ratón_(computadora) Granville_Stanley_Hall Mercedes_Bueno_Morales Punta_Blanca Línea_Tarragona_Reus_Picamoixons_Lerida Rayograma Refinado_de_petroleo Martin_Barrera_Llamo Lucas_de_Francesco Mia_Tyler Quiñones_del_Río M.F.Newman Mandawuy_Yunupingu Ludvik_Svoboda Rapsodia_húngara_n.º_2 Luis_Ortiz_Quiroga Mi_nombre_es_malarrosa Premio_FIL_de_Literatura_en_Lenguas_Romances Puebla_del_Río Milenio_IV_a._C. Los_cuatro_grandes_de_la_poesía_chilena Realejo_Alto Raión_de_Berezhanskyi Pro/Engineer Primera_division_mexicana_1945/46 Millalicán Ranibizumab Regimiento_de_Infanteria_de_Montaña_10_Teniente_General_Racedo Golfo_de_Puno Puente_de_San_Martin_(Toledo) Manchester_Evening_News_Arena Raúl_García_Escudero Quisquis Lyford_(Texas) Lucía_Gonzalez Martes_zibellina_brachyura Maximo_Jose_Kahn Maxikiosco R_P._G. Golden_Arrows Martín_Gaston_Demichelis Los_inventos_del_profesor_Franz_de_Copenhague MRAyA Lohn Mancio_Ito

html map