Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Quiza_nos_lleve_el_viento_al_infinito Malmö_MFI-9 Publico_(diario) Primera_División_de_España_2009/10 Lluis_Pasqual Luis_Perezagua M_SG_S/S/S Pseudorca Matsya_(dios) Ma_che_vi_fece_._Sperai_vicino_il_lido Microrregión_de_Jundiaí Manuel_Sebastián_Campos_Sánchez Metodo_Czochralski Masacre_de_17_indígenas_Awá_en_Nariño Maria_de_Montserrat_Viviana_Concepcion_Caballe_i_Folc Gran_angular_(colección) M10_Wolverine Real_racing_club_de_santander Miguel_Viladrich_Vila Los_rescatadores Presidente_de_Ecuador Margo Puerta_de_tierra Macerar Martin_Alfonso_de_Sousa Madrid_Barça Luis_Tomas_de_Borbón_Condé_Valois Merlina_Mujer_Divina Lule-vilela Lugán Reclutamiento_militar Marignac_en-Diois Provincia_de_terni Lucio_Cecilio_Metelo_(cónsul_68_a.C.) Lu_Yongxiang Quattroporte Pozuelo_del_Rey_(Madrid) Primera_División_de_Espana_2011/12 Gonzalo_Fernández_de_Cordoba,_III_Duque_de_Sessa Luis_Muñoz_García Rauli Miguel_Sanchez-Ostiz Punta_Argüello R_D._Laing Mary_Esther_(Florida) Maestro_de_Perea Ramón_Rodriguez_Familiar Goxwiller Metal_Alternativo Rally_de_Torrelavega Lufia_2:_Rise_of_the_Sinistrals Mando_de_Formacion_y_Educacion_Aerea Pouille_les-Côteaux Recinto_murado_de_Oviedo Quillaja_lancifolia

html map