Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Junior_Computer Latinoamerica_y_el_Imperialismo:_450_anos_de_guerra Libro-juego Jarapa Lago_Martínez La_Radial La_Jornada_(Managua) Judo_en_los_Juegos_Sudamericanos_de_2010 Jose_María_Jarabo La_boda_de_la_chica John_Parkin Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Helsinki Leptapoderus_kalimantanensis Jerarquía_de_directorios_sistemas_tipo_UNIX Julian_Segundo_de_Agüero Lesbos_in_Love Larga_Marcha_4A Instituto_de_Educación_Fisica_(UdeA) Juan_Schwartz_Díaz-Flores Jeronimo_Arenal Josephoartigasia Librerias_especializadas Isla_Santa_María_(Gambia) La_Ultima_Legión_(película) Jesús_Alejandro_Gomez La_Tembladora_de_Camellones Lengua_de_toro Le_Quesnel_Aubry Josep_Bargallo Joaquín_Secco_Ylla Jbel_Toubkal Lenguas_alacalufanas Isabella_Bomefree Ivan_Radovanovic Instituto_Oncologico_Nacional Laura_Zapata Las_Abandonadas La_Neuville-du-Bosc Jonesboro_(Georgia) J._R._R._Tolkien:_una_biografía José_Luis_Coll Kate_Williams Jorge_Enrique_Venegas Joaquín_Hysern Laguna_Santa_Catalina Landesarboretum_Baden_Wurttemberg Jacques_Alain_Miller Karakalpakistan Larrun Kirsanov Lago_Futalaufquen Jaime_del_Valle Julián_Alarcon Le_Marin Ledonia_peduncularis_var._salviifolia

html map