Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Gundemaro_II Arthrocnemum_macrostachyum Aventuras_en_el_Tiempo_El_Final_en_Concierto Atlanta_hawks Armadini Miloš_Král Hijo_de_las_armas Apargia_proteiformis Armando_Alanís Archivo_General_Militar_de_Segovia Homero_(desambiguacion) Hermesia_salicifolia Anselmo_de_la_Portilla_Rodríguez Hans_Gillisz_Bollongier Atirbesia Anidrytus_quadripunctatus Aubigny_sur-nère Archipiélago_de_Bocas_del_Toro Hermione_cypri Mixoma_odontogénico Aquellos_patosos_anos Hamatris Ariocarpus_primaticus Morodo Aristida_peruviana Anhídrido_maleico Montes_(Portugal) Asedio_de_Uozu Hermanos_Thiebaut Antonio_del_viso Arthur_Streeton Historia_de_Santo_Tome_y_Príncipe Herejía_de_Horus_(novelas) Angustias_(nombre) Mozart_oz Avenida_Pueyrredón Homalispa_miniacea Heterobatmioideos Hyalomantis_madagascariensis Monasa_nigrifrons Avalokiteswar Armeniaca_armeniaca HC_(album) Holstein_Gottorp_Romanov Atlanta_Silverbacks Ayushita Atimiini Anonidium Idioma_peligno Monteros_de_espinosa Hyphaenia_minor Mortadelo_y_Filemón_-_Los_gamberros Guerra_de_Iran_Iraq Morinda_royoc Montagny_près-Louhans

html map