Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Miomantis_kibweziana Ano_777 Apariciones_de_Cristo Mimemodes_emmerichi Hintonia_pulchra Hankyu_Braves Hernia_de_disco Himachal_Pradesh Heinz-Gunther_Nesselrath Asociacion_de_Baloncesto_Aficionado_de_Antigua_y_Barbuda Harry_Kim_(Star_Trek) Guerra_Civil_Yibutiana Anatoli_Jruliov Anne_Lamott Anjouanella_comorensis Gyokuro Asociacion_Punto_Omega Monterey Historia_UD_Salamanca_Años_1980 Asociacion_de_Inspectores_de_Educación Hérin Atrio_(desambiguación) Gyrostachys_bonariensis Mordella_albiventris Antropización Montagnac-Montpezat Hernando_de_Válor Mirko_Serrano Monolepta_rostrata Hovgården Autopista_de_Sevilla Attila_józsef Auxis_thazard_thazard Huesa_del_Comun_(Teruel) Aragua_de_barcelona Guadalajara_de_Buga Andrzej_Lepper Aurelio_López_Azaustre Histoire_Particulière_des_Plantes_Orchidées Arco_de_wellington Angelica_litoralis I_Don't_Speak_the_Language Armenia_(ciudad_Colombia) Mitologia_japonesa Mirador_(semanario) H._habilis Montreux-Château Antonio_de_Velandia Grounidos_en_el_desierto Henry_Nathaniel_Andrews Hierba_del_juicio_del_año IAI_Lavi Monte_Gharat Hora_de_Australia Hot-Linking

html map